אכילה בריאה מורידה את הסיכון לסוכרת, יתר לחץ דם ומחלות לב, אבל עדיין לא ברור עדיין אם הדבר נכון גם עבור מחלת אלצהיימר.
"אינני יכול לכתוב מרשם ברוקולי ולומר שזה יעזור, ועדיין….", אומר סם גנדי MD, PhD, מנהל שותף של Mount Sinai Medical Center Alzheimer’s Disease Research Center בניו יורק. (ה- National Institute of Health טוען כי ישנן מספיק ראיות כי מזון, תזונה, או אורח חיים ימנעו את מחלת האלצהיימר).
נראה שלא מדובר במקרה אבוד. הנה 9 מזונות שהחוקרים סוברים ששמרו על הגוף, כולל המוח, בריא.
רטבים לסלט על בסיס שמן
הנתונים תומכים כי אכילת מזונות עשירים בוויטמין E, כולל רטבים לסלט על בסיס שמן צמחי בריאים, זרעים ואגוזים, חמאת בוטנים, ודגנים מלאים, מספקים לגוף נוגד חמצון רב עוצמה. ויטמין E עשוי לעזור להגן על הנוירונים או על תאי העצב. במחלת האלצהיימר, תאי עצב בחלקים מסוימים של המוח מתחילים למות, מה שמתחיל את מפולת ההידרדרות והחרפת המצב הקוגניטיבי של החולה.
דגים
סלמון, מקרל, טונה, ודגים אחרים, עשירים בחומצות השומן הבריא ללב אומגה 3, כולל חומצה docosahexaenoic acid (DHA). במוח, נראה כי ה-DHA חשוב מאוד וחיוני לתפקוד הנורמלי של תאי עצב. יתרון נוסף: אכילת דגים לעתים קרובות פירושה קיצוץ בבשר האדום ובצורות אחרות של חלבון אשר עשירים בשומן רווי סותם עורקים.
ירקות עליים ירוקים כהים
קייל, כרוב ירוק, תרד, ברוקולי נחשבים למקורות טובים של ויטמין E וחומצה פולית.
איך בדיוק חומצה פולית עשויה להגן על המוח, עדיין לא ברור לחוקרים, אבל ייתכן שזה נעשה על ידי הורדת רמות של חומצת אמינו (המכונות הומוציסטאין) בדם. רמות גבוהות של הומוציסטאין עלולות לגרום למוות של תאי עצב במוח, בעוד חומצה פולית מסייעת להוריד את רמות ההומוציסטאין. רמות הומוציסטאין גבוהות קושרו גם לעלייה בסיכון למחלות לב.
אבוקדו
מקור עשיר נוסף לוויטמין E נוגד החמצון.
ממחקר שנערך עולה כי מזונות עשירים בוויטמין E (בהם אבוקדו שמכיל גם את ויטמין C, שאף הוא נוגד חמצון) קשורים להקטנת הסיכון לפתח אלצהיימר.
זרעי חמניות
זרעים למיניהם, כולל גרעיני חמנייה, מהווים מקור מצוין לוויטמין E.
בוטנים וחמאת בוטנים
למרות שהם גם עשירים בשומן (ונחשבים למשמינים), בוטנים וחמאת בוטנים ידועים כמקור מצוין לשומנים בריאים, והם גם עמוסים בוויטמין E. שני מזונות אלה יכולים לעזור לשמור על הלב והמוח בריאים ומתפקדים כראוי. בחירות טובות נוספות מאותו התחום הם שקדים ואגוזי לוז.
יין אדום
מחקרים גילו, כי אנשים הצורכים כמויות מתונות של יין אדום וסוגים אחרים של אלכוהול, עשויים להיות בסיכון מופחת למחלת אלצהיימר, אבל ייתכן שעשוי להיות משהו אחר שאותם אנשים עושים או לא עושים, המשפיע על הסיכון שלהם לפתח אלצהיימר. אנשים השותים אלכוהול או אוכלים מזון בריא, יכולים להיות בריאים יותר בהיבטים אחרים של חייהם, כך שקשה להפריד בין אם זו התזונה הבריאה שמגנה עליהם או התנהגויות בריאות אחרות.
Berries
המחקר האחרון שהוצג בכינוס הלאומי של ה- American Chemical Society in Boston מורה, כי אוכמניות, תותים, פירות יער ואסאי (acai) יכולים לעזור לבלום ירידה קוגניטיבית הקשורה לגיל, ידי שמירה על מנגנון "Housekeeper" הטבעי שבמוח, אשר דועך עם הגיל.
דגנים מלאים
דגנים מלאים עשירים בסיבים ומהווים חלק בלתי נפרד של התזונה הים תיכונית, יחד עם פירות, ירקות, אגוזים וזרעים, שמן זית ויין. מחקר של Columbia University Medical Center בניו יורק, מראה כי תזונה זו עשויה להיות קשורה להורדת הסיכון של פגיעה קוגניטיבית קלה שיכולה להתקדם למחלת אלצהיימר.