במדינות סקנדינביה ילדים ומבוגרים מתחילים את היום בשתיית כוסית קטנה של שמן דגים, זהו נוהג מקובל במדינות אלו כבר אינספור שנים, לכולם זה נראה טבעי לחלוטין ובהחלט מדובר על אוכלוסיות בריאות יחסית. גם בישראל יש הזוכרים כיצד בעבר נתנו להם לבלוע כפית של שמן דגים. בשנים האחרונות כל הנושא של שמן דגים וחומצות שומן חיוניות התפתח משמעותית מבחינת המודעות הציבורית בישראל ובעולם ומבחינת היקף המוצרים הזמין בשוק. רבים בישראל צורכים אומגה 3 על בסיס קבוע ורבים אחרים מחפשים מידע אודות חומצות השומן הללו אשר מציעות שפע יתרונות בריאותיים.
התכונות המיוחסות אל תכשירי שמן דגים למיניהם רבות ומגוונות מאוד, החל משיפור בעיות קשב וריכוז בילדים וחשיבות גדולה להתפתחות איכותית של המוח, דרך סיוע בשמירה על העור ועד מניעת מחלות לב וכלי דם. העולם המערבי החל לגלות את החשיבות והיתרונות של חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 בעיקר עקב מחקרים שנעשו על קהילות האינואיטים (אסקימואים) בקוטב הצפוני, אשר הציגו בריאות לב וכלי דם מופלאה למרות תזונה עתירה בשומן – המחקרים גילו כי הם צורכים כמויות גבוהות של חומצות שומן רב בלתי רוויות מסוג אומגה שלוש ומשם התחום צבר תאוצה והתפתח משמעותית.סוגי חומצות השומן החיוניות מסוג אומגה 3
בטבע יש 3 סוגים עיקריים של חומצות שומן (עם מעל 100 תתי סוגים): חומצות שומן רוויות (השומן הרווי והלא מומלץ באופן כללי), חומצות שומן חד בלתי רוויות (למשל אומגה 9 בשמן זית ואבוקדו) וחומצות שומן רב בלתי רוויות – בסוג השלישי אומגה 3 ואומגה 6 הן העיקריות מבחינתו. כאשר אומגה 6 אנו מקבלים משפע אדיר של מוצרי מזון טבעיים, אך אומגה 3 כמו זו שמקורה בשמן דגים היא חומצת שומן אשר הגוף אינו מייצר לבדו והיא לא נמצאת בצורה זמינה ורבה במזונות רבים. למעשה במעט מאוד מזונות יש בכלל אומגה 3 ובפרט לא בכמויות משמעותיות – מלבד דגים מסוימים וצמחים שונים שנסקור מיד.הסיבה שאותו שמן דגים נתפס תמיד כמקור משובח לחומצות שומן חיוניות אלו הוא הריכוזים הגבוהים והזמינים של שני סוגים עיקריים וחשובים של אומגה 3 – EPA ו-DHA.מקורות לאומגה 3מלבד שמן דגים שהוא מקור מצוין המציע ריכוז טוב של חומצות השומן וספיגה יעילה של הגוף, יש כיום תוספי תזונה ומזונות שהם גם מקור לאומגה 3 (מסוג אחר מאשר הנמצא בדגים): צמח המרווה, זרעי צ'יה, זרעי פשתן, אצות ים מסוימות, אגוזים.אך ככל הנראה (אין מחקרים מקיפים והחלטיים לחלוטין לגבי התועלת של אומגה 3 למרות אינספור עדויות בשטח ומחקרים ספציפיים שכן מראים יתרונות) נטילת תוספי תזונה שמקורם שמן דגים היא דרך יעילה ואיכותית מאוד לקבלת חומצות השומן החשובות הללו.התרומה הבריאותית של שמן דגים
בטבע יש 3 סוגים עיקריים של חומצות שומן (עם מעל 100 תתי סוגים): חומצות שומן רוויות (השומן הרווי והלא מומלץ באופן כללי), חומצות שומן חד בלתי רוויות (למשל אומגה 9 בשמן זית ואבוקדו) וחומצות שומן רב בלתי רוויות – בסוג השלישי אומגה 3 ואומגה 6 הן העיקריות מבחינתו. כאשר אומגה 6 אנו מקבלים משפע אדיר של מוצרי מזון טבעיים, אך אומגה 3 כמו זו שמקורה בשמן דגים היא חומצת שומן אשר הגוף אינו מייצר לבדו והיא לא נמצאת בצורה זמינה ורבה במזונות רבים. למעשה במעט מאוד מזונות יש בכלל אומגה 3 ובפרט לא בכמויות משמעותיות – מלבד דגים מסוימים וצמחים שונים שנסקור מיד.הסיבה שאותו שמן דגים נתפס תמיד כמקור משובח לחומצות שומן חיוניות אלו הוא הריכוזים הגבוהים והזמינים של שני סוגים עיקריים וחשובים של אומגה 3 – EPA ו-DHA.מקורות לאומגה 3מלבד שמן דגים שהוא מקור מצוין המציע ריכוז טוב של חומצות השומן וספיגה יעילה של הגוף, יש כיום תוספי תזונה ומזונות שהם גם מקור לאומגה 3 (מסוג אחר מאשר הנמצא בדגים): צמח המרווה, זרעי צ'יה, זרעי פשתן, אצות ים מסוימות, אגוזים.אך ככל הנראה (אין מחקרים מקיפים והחלטיים לחלוטין לגבי התועלת של אומגה 3 למרות אינספור עדויות בשטח ומחקרים ספציפיים שכן מראים יתרונות) נטילת תוספי תזונה שמקורם שמן דגים היא דרך יעילה ואיכותית מאוד לקבלת חומצות השומן החשובות הללו.התרומה הבריאותית של שמן דגים
היתרונות הבריאותיים של חומצות שומן מסוג אומגה 3 הם רבים ומגוונים מאוד, חלקם הם: הפחתת הפרעות קשב וריכוז, הפחתת טריגליצרידים, שמירה על הלב וכלי הדם, סיוע למחלות עור רבות, הפחתת דיכאון, מסייעות בהשגת מאזן כולסטרול בריא, מסייעות לתהליכי הרזייה, חשובות לבריאות והתפתחות המוח, מפחיתות תופעות דלקת כרונית, מפחיתות כאבי מחזור, תורמות לבריאות העיניים ועוד.