שגרת החיים המודרנית הנחשבת למאוד דינמית מובילה אנשים רבים לחוש עייפות, לסגל הרגלי תזונה לא נכונים, לעלות במשקל ואף לחוש דיכאון או חוסר ריכוז. אולם לא פעם מקורם של סממנים אלו לא בעייפות החומר נטו, אלא בבעיה שלא אובחנה בבלוטת התריס. למעשה תפקוד לקוי של בלוטת התריס זוהי בעיה שכיחה אשר נפוצה בעיקר אצל נשים ולמרות שבכוחה להוציא את הגוף מאיזונו הטבעי, קל יחסית לאבחן אותה. לכן ריכזנו עבורכם את כל מה שיש לדעת על בלוטת התריס כדי שניתן יהיה לטפל בכל בעיה עמה מתמודדים בהקדם האפשרי.
בלוטת התריס – מהי ומה תפקידה?
בלוטת התריס ממוקמת באזור הצוואר ותפקידה לייצר הורמונים אשר להם חשיבות גדולה בוויסות פעילותו של הגוף. בפועל הורמונים אלו בעלי השפעה על תאי הגוף השונים והם אחראים על קצב חילוף החומרים ועל ייצורם של חלבונים שונים. כאשר הבלוטה פועלת כשורה וממלאה את תפקידה בכוח, הרי שלא נתקל בבעיה כלשהי. הבעיה מתחילה כאשר תפקודה של בלוטת התריס לקוי. כדי לאבחן האם קיימת בעיה רפואית או לא יש לעבור בדיקת דם כדי להעריך את תפקודו של הורמון ה- TSH האחראי על תפקודה של בלוטת התריס. ישנם שני מצבים אשר יכולים להצביע כי קיימת בעיה, האחד הוא תת פעילות של בלוטת התריס והשני הוא יתר פעילות.
תת פעילות של בלוטת התריס
תת פעילות של בלוטת התריס תאובחן במקרים בהם מתגלה כי בלוטת התריס אינה משחררת מספיק הורמונים אל זרם הדם. במקרה זה, יופיעו סממנים אשר ישפיעו על הגוף הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית, ביניהם:
- קושי בריכוז
- עליה במשקל
- עייפות
- חולשה
- נפיחות בפנים
- עצירות
- נשירת שיער
- דיכאון
- עור יבש
סיבות ודרכי טיפול
ישנן סיבות רבות אשר עלולות לגרום לתופעה זו, החל ממחלות, דרך תרופות מרשם ועד למחסור של יוד בגוף. כדי לטפל בתת פעילות של בלוטת התריס יש לפנות לרופא מומחה, לאבחן את הבעיה וליטול תרופה אשר מאזנת את מינון ההורמונים בהתאמה אישית. כמובן שישנן גם דרכים אלטרנטיביות לטפל בתופעה והן כוללות תוספי תזונה, עם זאת מומלץ להיוועץ ברופא טרם מתחילים.
פעילות יתר של בלוטת התריס
לעומת תת פעילות של בלוטת התריס, פעילות יתר שלה מובילה למצב ההפוך בו משתחררת לזרם הדם כמות גדולה מדי של הורמונים. בעיה זו יכולה להוביל לקיומם של הסממנים הבאים:
- עצבנות
- ירידה במשקל
- אי שקט
- קשיים בריכוז
- חולשה
- עייפות
- דופק מהיר
- הזעה
- רעד בידיים
- שלשולים
סיבות ודרכי הטיפול
הנסיבות אשר מובילות לפעילות יתר של בלוטת התריס רבות ומגוונות החל ממחלות גנטיות, דרך דלקת בבלוטת התריס ועד לגושים (קשריות בעגה המקצועית) אשר מפרישים הורמונים עודפים. הטיפול בתופעה דורש אבחנה מרופא מומחה ובניית תכנית טיפול המותאמת למקרה באופן אישי. בהתאם לאבחון ניתן לשלול או לאשש מחלות תורשתיות ולטפל בהן בהתאם, ליטול תרופות מתאימות ואף לעבור ניתוח במקרים קיצוניים.
סרטן בבלוטת התריס
גורם נוסף אשר עלול לפגוע בתפקודה של בלוטת התריס הוא מחלת הסרטן. על פי רוב סרטן בבלוטת התריס אינו נחשב למסכן חיים וניתן להתמודד עמו בעזרת ניתוח להסרת הבלוטה או חלק ממנה והמשך טיפול עם יוד רדיואקטיבי. כדי לאבחן סרטן בבלוטת התריס יש לעבור CT של הצוואר כדי לאתר קשריות ובמידה ואלו קיימות הרופא הוא שיחליט האם יש צורך במיפוי הבלוטה או בביופסיה כהמשך הטיפול.
עלה חשש לתפקוד לקוי של בלוטת התריס? מומלץ לקבוע תור לרופא
בכל מקרה בו קיים חשש לכשל בתפקוד של בלוטת התריס מומלץ לפנות לרופא מומחה אשר יוכל לאבחן את הבעיה ולתת לה את הטיפול המתאים ובכך לאזן את הגוף ולחזור לחיי השגרה כמה שיותר בריאים. בעזרת הטיפול הנכון ניתן למגר את התופעה ולמנוע ממנה להשפיע או לפגוע בתפקוד היומיומי.