"אני אוכל משמע אני קיים" – המזון שאנו אוכלים בונה את גופנו, מפעיל ומתחזק אותו כל יום ולאורך החיים.
המזון מתפרק בגופנו לאבות מזון כגון פחמימות, שומנים, חלבונים, מינרלים, ויטמינים ומים.
הוויטמינים הינם חומר אורגני, כמעט רובם מגיעים מהמזון ועל אף כמותם הקטנה הם בהחלט חיוניים לתפקוד תקין של הגוף. הוויטמינים בהגדרתם נחלקים לכאלו שמסיסים במים ומתפנים בעודף בקלות מהגוף בזיעה או שתן (ויטמיני C ,B), וויטמינים שמסיסים בשומן אשר נאגרים בעודף בשומן הגוף (ויטמיני E ,D ,A ו-K).
לוויטמינים תפקידים רבים כגון: סיוע ותחזוקה של פעילות העיכול, גדילה, הפקת אנרגיה, בניית כדוריות הדם וההורמונים, יצירת הכימיקלים של מערכת העצבים ועוד. הוויטמינים ידועים בסגולתם במניעת מחלות לב או סרטן ואף כנוגדי חמצון היכולים להאט את קצב הזדקנותנו.
ויטמין D בשביל השיער
לאחרונה מחקרים הראו קשר ישיר ובו ויטמין D עובד ומפעיל גנים אשר מעודדים צמיחת שיערה תקינה, כאשר אובדן או מחסור בגנים אלה עלול לגרום לנשירת שיער. ובעצם, ויטמין D אחראי באופן ישיר על צמיחת זקיק שערה בריאה ויכול לפיכך גם להפחית את נשירת השיער. בנוסף הוא אחראי באופן ישיר על תהליך יצירת חלבון הקרטין, אשר בונה את סיב השערה ונותן לה את חוזקה. קשר עקיף לשיער הינו דרך מחלות רבות העלולות להיגרם כתוצאה ממחסור בוויטמין זה, וכאמור גוף שאינו בריא משפיע על מגוון מערכות הגוף ובניהן על צמיחת השיער ועור הקרקפת. עם זאת, חשוב גם להבין כי מנגנוני נזקים שונים פועלים בזקיקי השיער בדיוק כפי שראינו כיצד וויטמינים שונים יכולים להשפיע על השיער, וטיפול בבעיות אלו מצריך טיפול מקומי ישירות בזקיקי השיער ובשילוב עם טיפול פנימי משלים.
תזונה והקשר לשיער ולעור הקרקפת
אין ספק כי התזונה שלנו היא אחד הגורמים מיני רבים המשפיעים על השיער שעל ראשינו ועל עור הקרקפת.
זקיקי השיער והעור ככל איבר אחר חייבים לקבל אספקת דם תקינה ורציפה הנושאת עמה חמצן והזנה טובה.
תזונה ענייה במרכיבים שונים ובפרט במינרלים או ויטמינים עלולה לגרום לספקטרום נרחב של הפרעות ותופעות, בעיות גדילה והתפתחות, ולמחלות קשות אף יותר. ובהתאמה, זקיקי השיער ועור הקרקפת אשר סופגים שרשרת נזקים שונים כמו סטרס גנטיקה הורמונים ועוד, יושפעו אף הם מהעדר וויטמינים ומינרלים הגורמים נזק נוסף לשיער.
מהם הוויטמינים החיוניים לשיער שלנו ולעור הקרקפת?
ישנם ויטמינים ספציפיים אשר מנגנון פעולתם ותרומתם לשיער נחקר נבדק והוכח, ביניהם ויטמיני A ,C ,E ,F ,B, ו-D . חלקם פועלים באופן ישיר בזקיק השערה ובעור הקרקפת וחלקם באופן עקיף ותורמים לפרמטרים שונים כמו מראה השיער או למשל צבע וברק, חוזק לעומת שבירות השיער, יובש או שומניות בעור הקרקפת או בשיער, ועוד.
ויטמין D תופס כותרות:
כבר שנים ויטמין זה ידוע בחשיבותו, במיוחד בהקשר של ספיגת סידן וגדילת רקמת העצם בילדים, ובקרב האוכלוסייה המבוגרת ונשים בהריון. אולם בשנה האחרונה מחקרים רבים מגלים כמה מעט ידענו באמת על תפקידיו הרבים והמגוונים, ואף מגלים לנו קשר מעניין בין ויטמין D לבין השיער שעל ראשינו.
קצת על ויטמין D ותפקידיו המגוונים:
תכונה ייחודית של ויטמין D מאפשרת לו להיווצר בגוף על ידי חשיפה לקרני השמש בנוסף לצריכתו מהמזון, עובדה זו היא חשובה כיוון שהתזונה היומית שלנו לרוב לא מספקת לנו את הכמות הדרושה לתפקוד תקין.
נתון יותר מפתיע הוא המחסור של ויטמין D בשליש מהאוכלוסייה הישראלית על אף העובדה שישראל היא מדינה שטופת שמש. איך זה הגיוני? כיוון שאנחנו עובדים במשרד הממוזג וכיוון שאנחנו מודעים לסכנות הקרינה ומשתמשים בקרם הגנה – אנו לא נחשפים לכמות השמש הרצויה- כ-15 דקות של שמש חמימה על גופנו ביום.
סגנון חיים זה והרגלי תזונה נחותים מאפשרים לוויטמיןD להיות בחסר בפלח מאוד גדול של האוכלוסייה.
מה הוא עושה? שימו לב –
* חשוב מאוד במהלך ההיריון לתהליכים של בניית שלד העובר ולגדילתו.
* קריטי לספיגת הסידן וקליטתו ברקמת העצם ולתהליך בניית העצם (מחסור יגרום לאוסטיאופורוזיס).
* חיוני לצפיפות עצם ולמניעת שברים בגיל המבוגר.
* חשוב גם לשמירה על שיווי המשקל ולתפקוד תקין של השרירים.
* מסייע למניעת השמנה (נמצא ברמה נמוכה באנשים שמנים).
* הוכח כמרכיב חשוב במניעת סרטן- המעי הגס, השחלות, השד והערמונית.
*ממלא תפקיד חשוב במערכת החיסון ובבניית חומרים אנטי חיידקיים בגופינו (עדיין במחקרים).
*עוזר למנוע סכרת מסוג 1 ו- 2 , לחץ דם גבוה, מחלות לב, דיכאון ומחלות אוטואימוניות נוספות.
ויטמין D במזון:
דגים (טונה, מקרל, סלמון, סרדינים)
מוצרי חלב (חלב מועשר)
חלבון הביצה
טחול, מעיים, כבד עוף
ירקות ירוקים