ויטמין D לתינוקות/ילודים

תינוקות בכלל, וילודים בפרט, רגישים לחוסרים בויטמינים. אנחנו, כאנשים בוגרים אוכלים מבחר רחב של מזונות, אשר אמורים לספק את כל החוסרים בגופנו, ולמרות זאת, לעיתים, בבדיקות דם שגרתיות, מתגלה מחסור בויטמין זה או במינרל אחר. אנחנו נוטלים תוספי מזון להשלמה במשך תקופה וגופנו מתאזן. גופם של ילודים הינו פגיע בהרבה יותר וכל מחסור כזה, כשנוצר, עלול להסלים ולהתדרדר במהירות לכדי פגיעה חמורה ובלתי הפיכה.

אחד הויטמינים בעלי החשיבות המכרעת ביותר עבור ילודים והתפתחותם הוא ויטמין D מבחינה ביולוגית, ויטמין זה אחראי לשמירת רמות תקינות של זרחן וסידן בדם ולקרישתו, לשמירה על רמות האינסולין בדם, לפעילות מערכת העצבים והלב ולבניית העצמות. בפועל, הוא

מבטיח בניית עצמות ושיניים חזקות, מונע רככת, מונע סכרת, תורם לקרישת הדם ומחזק את עמידות המערכת החיסונית של הילוד.

קיימים אינספור מחקרים המוכיחים את חשיבותו של ויטמין D לתינוקות עד לגיל שנה. אחד הבולטים בהם הוא מחקר שנערך ב- Massachusetts General Hospital על ידי צוותו של ד"ר קרלוס קמרגו. במחקר זה נמצא קשר ישיר בין מחסור בויטמין D לבין זיהומים, אסטמה ובעיות נוספות בדרכי הנשימה. המחקר כלל יותר מ-1,000 ילדים בעלי בעיות נשימה ומצא יחס ישר בין רמות ויטמין ה-D שבדמם לבין המצאות מחלות בדרכי הנשימה וחומרתן.

קיימים שלושה מקורות זמינים לויטמין זה:

חשיפה לאור השמש – אנחנו, כמבוגרים, נחשפים לאור השמש כמעט מידי יום ביומו. אולם, על פי הנחיות משרד הבריאות הישראלי, יש להגן על העור מפני פגיעת קרני השמש באמצעות תכשירים בעלי מקדם הגנה גבוה או לבוש מתאים. המלצה זו מגובה על ידי איגוד רופאי הילדים, אשר אינו ממליץ על חשיפה לשמש ישירה לפני גיל שישה חודשים. כך, שאמנם, עבורנו, הבוגרים אור השמש הוא מקור לויטמין D, אולם עבור תינוקות וילודים הוא איננו זמין.

מזונות – ניתן לקבל ויטמין D גם מסוגי מזון שונים (חלמון ביצה, כבד, דגים, צדפות וכד'), אולם, ילודים, שתזונתם מבוססת על חלב אם או תחליף חלב (תמ"ל), אשר נזקקים ל-400 יחב"ל ויטמין D ליום, עלולים להגיע לחוסרים בו בקלות ובמהירות.

תוספי תזונה – לאחר ששני המקורות הראשונים הזמינים לנו כבוגרים, מתגלים כלא רלוונטיים ולא זמינים עבור תינוקות וילודים, נותרה בידינו האפשרות להשלים את המנה היומית של ויטמין D הנדרשת להם בתוספי תזונה נוזליים.

על מה יש להקפיד בזמן בחירת תוסף תזונה של ויטמין D לתינוקות?

שהויטמין יגיע בצורה נוזלית – כדורים, אבקה או קפליות מסבכים את הצריכה על ידי תינוקות, לכן יש להקפיד שיגיע בצורת טיפות או סירופ.

שהויטמין יהיה ניתן למהילה למים, חלב או מיץ – מאחר ואלה הנוזלים הנפוצים אותם צורכים תינוקות, יש להקפיד כי הויטמין יוכל להימהל בהם מבלי שהדבר יפגע ביעילותו ובספיגתו בגוף הפעוט.

תכולה של 400 יחב"ל – זוהי הכמות היומית המומלצת לתינוקות ופעוטות עד לגיל שנה. במידה והטיפות אותם אתם רוכשים מכילות רק חלק מהכמות המומלצת, יש להכפיל אותן בהתאם.

ויטמין D3 ישנם סוגים שונים של ויטמין D. תוסף התזונה לתינוקות ולפעוטות עד גיל שנה חייב להכיל את ויטמין D3, מאחר וזהו הויטמין ההכרחי להם.

לסיכום:

כאשר מדובר בשנותיו הראשונות של הפעוט, יש להעניק לו את כל התנאים החיוניים להתפתחותו ולהניח בסיס נכון ובריא ככל האפשר. תזונה נכונה נדרשת לנו בכל שלב של חיינו, על אחת כמה וכמה, כאשר מדובר בתינוקות ובויטמין D, ההכרחי לגדילה והתפתחות תקינה.

כדאי לבדוק גם

9 מאכלים שישפרו לך את הזיכרון

אכילה בריאה מורידה את הסיכון לסוכרת, יתר לחץ דם ומחלות לב, אבל עדיין לא ברור …

7 טריקים של דיאטניות לארוחות מהנות יותר

אמהות אלה, שבמקרה הינן גם דיאטניות, חולקות את הטריקים הטובים לתכנון ארוחות בריאות ומרעננות יותר. …

צירופי המזון המושלמים לשריפת שומן בגוף

אכילת מזונות אלה יחד עשוי לתת פוש רציני לדיאטה שלכם, כך קובע מחקר חדש. מזונות …