ADHD

איך להתמודד בדרכים טבעיות עם הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים ובני נוער

הפרעות קשב וריכוז (במיוחד כשמתווספות אליהן תופעות של היפראקטיביות), כוללות בתוכן הפרעות נוירולוגיות והתנהגותיות רבות המתארות ילדים ובני נוער המתקשים "לשבת בשקט", מתקשים בריכוז, מתקשים בהסתגלות למצבים חדשים, מגיבים בחריםות לגירויים, חסרי משמעת ולפעמים מרבים בפעילות מוטורית.
תגובות אימפולסיביות ובלתי פרופורציונאליות עושות את חייו של ההורה וסביבתו של הילד לקשים ובעלי חיכוכים רבים שרק מחריפים את המצב.

בשנים האחרונות נערכו מחקרים רבים בנושא, והדיעה הרווחת כיום ברפואה המערבית גורסת שהתפתחות הפרעת הקשב אינה נובעת מגורם יחיד, אלא מדובר במכלול גורמים ביולוגיים, פסיכולוגיים וחברתיים המעתבים את הבעיה כולה על התבטאויותיה השונות.
מדובר בהפרעה (שאולי) ניתן לראות בה קשר משפחתי, ולכן חוקרים רבים מנסים למצוא את הגנים הגורמים להפרעה (בינהם ה- DRD4, אותו הגן שאחראי לרצפטור הדופאמין). בו זמנית ברפואה המשלימה מנסים למצוא קשר רחב יותר מלבד הקשר הגנטי, ומתייחסים לגורמים נוספים כגון עישון בזמן ההריון, חוסר חמצן בזמן הלידה, הרעלת מתכות כבדות ועוד.
הטיפול הקונבנציונאלי המקובל מבוסס (באופן פרדוקסאלי) על מעוררים תרופתיים, שהמוכר מבינהם (לפחות בישראל) הוא הרטלין. הרטלין נמצא כתרופה יעילה (כ85% מהלידים מגיבים אליה), אך הבעיתיות עולה מתופעות הלוואי שהעיקריות שבהן כוללות עצבנות, נמנום, קשיי שינה ואיבוד תאבון.
ברפואה הטבעית, הגישה הטיפולית שלונה לחלוטין ומבוססת על התאוריות הבסיסיות הגורמות לבעיה. לדעת המטפלים האלטרנאטיביים, הגורמים לתופעה עשויים להיות חוסר איזון במטבוליזם (חילוף החומרים) של הסוכרים בגוף, מחסור ברכיבים תזונתיים חשובים, אלרגיה, קנדידה, טפילים והרעלת מתכות כבדות. במקרה כזה יש לטפל בגורם הבעיה כדי לפתור את בעיית הריכוז.
ניתן להצביע על מספר תוספי תזונה טיבעיים המתאימים לטיפול ברב המקרים:
  • אומגה 3: ממחקרים רבים שנערכו על ילדים במגוון גילאים, נמצא קשר חזק בין רמות נמוכות של חומצות שומן חיוניות לבין שכיחות גבוהה של הפרעות למידה והיפראקטיביות. בעיקר ניכרת חשיבותו של החומר DHA (חומצה דוקוסהקסנואית) שמסייע לפעילותה התקינה של מערכת העצבים והראיה. השפעתו הראשונית של אומגה 3 ניכרת תחילה בשיפור מצב הרוח והרגעה. ניתן וממולץ לצרוך אומגה 3 מגיל 0 (ואף החל משלב ההריון) ועד מאה ועשרים.
  • פיקנוגנול 30 מ"ג (Pycnogenol): נוגד חמצון רב עוצמה (אנטיאוקסידנט) ממשפחת הביופלאוונואידים, אשר הציג יעילות בשיפור מצבים של ילדים עם הפרעות ADHD (הפרעות קשב, ריכוז והפיראקטיביות). נטען כי זהו נוגד חימצון עוצמתי העובר את מחסום הדם-מח (קרום העוטף את המח ויוצר מחסום סלקטיבי עבור מעבר מולקולות בין מערכת הדם לנוזל המקיף את המוח) וכך מסוגל להגן על תאי המח. הפיקנוגנול מסייע בהפחתת שחרור היסטמין המשתחרר כתגובה למספר מזונות וחומרים אלרגניים, ובכך מפחית תסמינים של אלרגיה הפוגעים בריכוז ועשויים לגרום לחוסר שקט והיפראקטיביות.
  • מולטי-ויטמין: אצל חלק מהילדים, ובוודאי שאמל אלו הנוטלים רטלין ותאבונפ נפגע בכך לעיתים רבות, מומלץ להוסיף על בסיס יומי מולטי-ויטמין בכדי למנוע חסרים חשובים ברכיביים תזונתיים. מומלץ לצרוך מולטי-ויטמין המכיל כמות רבה של ויטמיני B הידועים בפני עצמם כמרגיעים ומסייעים לריכוז.
דברים נופסים שמומלץ להתייחס אליהם הם תזונה מאוזנת ופעילות מרגיעה אשר גורמת לילד סיפוק והרגשה של מימוש עצמי. בנוסף ניתן לשלב טיפול במגע (מסאז', רפלקסולוגיה, שיאצו וכדומה) אשר ידוע כמרגיע ומסייע לאיזון כללי של הגוף.
אחנו כאן בשבילכם, בהצלחה!

כדאי לבדוק גם

הפרעת קשב וריכוז

מחקרים חדשים על הפרעות קשב וריכוז ADHD

כל הזמן אנו שומעים על עלייה מהותית במספר הילדים המאובחנים כסובלים מהפרעות קשב וריכוז, מה …

ילד

עצות בכדי למנוע בעיות תזונה בקרב ילדים

דימוי הגוף הופך יותר ויותר לנושא אשר עולה על הפרק בהקשרים שונים. הסיבה לכך אינה …

הפרעת קשב וריכוז

האם הילד צריך לקחת תוספת טבעית לטיפול בבעיות קשב וריכוז

בשנים האחרונות אנו רואים הרבה יותר מקרים של הפרעות קשב וריכוז. לא משנה אם מדובר …